Η Έκθεση

Το Σκεπτικό

Η Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά», αξιοποιεί τεκμήρια υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, προκειμένου να ανασυνθέσει νοηματικά και συγκινησιακά το υπέρτατο αγαθό της Επανάστασης του 1821, την Ελευθερία, προσφέροντας στους επισκέπτες και τις επισκέπτριες προνομιακή πρόσβαση στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάκτησή της.

Κεντρικό εκθεσιακό αφήγημα αποτελεί το μοναδικό σύνολο τοιχογραφιών που κοσμούν το κτήριο της Βουλής στην ιστορική Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών (πλέον Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος»). Οι μνημειακές αυτές νωπογραφίες αναδεικνύονται σε «ομιλούντα» τεκμήρια της Έκθεσης, καθώς τα αναπαριστώμενα πρόσωπα και γεγονότα έρχονται στο προσκήνιο και μας προσκαλούν σε μια ενσυναισθητική αυτοψία του αγώνα για την Ελευθερία.

Σε «συνομιλία» με τις τοιχογραφίες, παρουσιάζονται πολλά και μοναδικά φορητά εκθέματα (χειρόγραφα αρχεία, βιβλία και εφημερίδες, έργα τέχνης, αντικείμενα και όπλα), προερχόμενα από τις ειδικές συλλογές της Βιβλιοθήκης της Βουλής, καθώς και από ορισμένες ιδιωτικές, κυρίως από τη φιλελληνική συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη.

Η Οργάνωση

Οργανωτική Επιτροπή

Για τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση των διαδικασιών προετοιμασίας της Έκθεσης συστάθηκε τετραμελής Οργανωτική Επιτροπή, αποτελούμενη από:

  • την κ. Ντόλλυ Πετρούλα, Προϊσταμένη του Γραφείου Γενικού Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων (πρόεδρος)
  • τον Δρα Γ. Αγγελόπουλο, Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων (μέλος)
  • την κ. Έλλη Δρούλια, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης (μέλος)
  • τον Δρα Άγγελο Κοντογιάννη-Μάνδρο, επιστημονικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα της Βουλής των Ελλήνων (μέλος)
Επιστημονική Επιτροπή

Την επιστημονική εποπτεία της έκθεσης έχει αναλάβει τριμελής Επιστημονική Επιτροπή, αποτελούμενη από:

  • τον ακαδημαϊκό Πασχάλη Κιτρομηλίδη, ομότιμο καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίων Αθηνών
  • την κ. Μαρία Ευθυμίου, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίων Αθηνών
  • τον κ. Αντώνη Κλάψη, επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Επιμελητές

Εκ μέρους της Βιβλιοθήκης της Βουλής, υπεύθυνοι για την επιμέλεια της Έκθεσης είναι:

  • η Μαρία Καμηλάκη, Δρ Γλωσσολογίας, προϊσταμένη της Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης
  • ο Θοδωρής Κουτσογιάννης, Δρ Ιστορίας της τέχνης, έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης
Μενού